وکیل طلاق

رایج ترین روش انحلال عقد نکاح دائم، طلاق می باشد. این روش به اندازه ای عمومیت دارد که در میان اکثریت مردم جامعه، طلاق تنها راه جدایی زن و مرد به حساب می آید. به همان میزانی که تشکیل خانواده سالم، منجر به استحکام روابط عاطفی و انسانی می شود و جامعه از آن بهره مند می گردد، طلاق باعث ایجاد ضربه های روحی و از هم گسستن روابط اجتماعی شده و به جامعه آسیب می رساند.

طلاق و اقسام آن  

مقدمه

طلاق در اسلام منفورترین حلال نامیده شده‌است و از این واقعه عرش الهی می‌لرزد . قرآن به مردان مسلمان سفارش می‌کند که از طلاق همسرانشان خودداری ورزند و سازش را بهتر دانسته‌است. در شرایط ناسازگاری زن و شوهر قرآن پیشنهاد کرده‌ که داوری از خانواده شوهر و داوری از خانواده زن با هم بحث کنند. کسانی که به ترک هم‌خوابگی با زنان خود سوگند یاد می‌کنند می‌بایست چهارماه قبل از نافذ شدن طلاق انتظار بکشند و اگر باز هم اصرار داشتند حکم اجرا می‌شود .

در دین یهود نیز برای طلاق، زن باید از شوهر خود طلاق را تقاضا کند و توافق او را بگیرد.

از این رو در وکیل فردا ضمن بررسی طلاق از منظر لغوی به انواع و اقسام آن نیز خواهیم پرداخت.

طلاق 

طلاق از منظر لغوی یک واژه عربی است و به معنای گشودن گره و رها کردن است و در احکام فقه طلاق بعنوان از بین بردن ازدواج با لفظ مخصوص می باشد. طلاق در دنیای کنونی بعنوان یک ابزار برای خاتمه رابطه زناشویی میان زن و مرد شناخته شده است و یکی از مرسوم ترین دعاوی ای است که در دادگاه ها مطرح می شود. طلاق نوعی ایقاع است و یکی از شیوه های پایان یافتن زندگی مشترک است.

با توجه به ماده 1133 قانون مدنی  و تبصره آن هرچند که طلاق حق مرد می باشد اما در شرایطی زن هم می تواند از دادگاه تقاضای طلاق کند و یا در جهان معاصر به زوجین این اختیار داده شده است که می توانند با توافق به زندگی مشترکشان خاتمه دهند که به آن طلاق توافقی نیز می گویند.

“مواد 1133 الی 1157 جلد دوم قانون مدنی به موضوع طلاق و اقسام آن پرداخته است.”

البته باید توجه کرد که با توجه به قانون حمایت خانواده مصوب سال 1346 و 1354 شرایطی را برای طلاق پیش بینی کند که یکی از این شزایط ارئه گواهی عدم سازش به دادگاه می باشد.

اقسام طلاق 

طلاق دارای اقسامی است که بنابر نظر قانون گذار اقسام طلاق بدین شرح می باشد:

طلاق رجعی

 این نوع طلاق از اقسام طلاق است و طلاقی می باشد که مرد می تواند در طول مدت عده به زن رجوع کند و زندگی مشترک خود را از سر بگیرند . پس از اتمام عده حق رجوع از بین می رود . اکثر طلاق هایی که ثبت می شود از نوع طلاق رجعی می باشد مگر این که در قانون ذکر شده باشد که طلاق از نوع بائن است.

بنابر نظر قانون گذار در ماده 1149 قانون مدنی رجوع با هر عملی که مقرون به قصد رجوع باشد رخ میدهد و شرایط خاصی برای آن ذکر نگشته است تنها حساسیت قانون گذار در باب رجوع الزام ثبت آن می باشد

طلاق بائن

 یکی دیگر اقسام طلاق است که بر خلاف طلاق رجعی مرد حق رجوع به زن را ندارد. طبق ماده 1145 قانون مدنی در موارد زیر، طلاق از نوع بائن است : 

  • طلاقی که قبل از نزدیکی واقع شود.
  • طلاق یائسه.
  • طلاق خلع و مبارات مادام که زن رجوع به عوض نکرده باشد.
  • سومین طلاق که بعد از سه وصلت متوالی به عمل آید اعم از این که وصلت در نتیجه رجوع باشد یا در نتیجه نکاح جدید.

با توجه به ماده 1144 قانون مدنی باید دانست که رجوع در طلاق بائن وجود ندارد و فقط در طلاق رجعی امکان رجوع وجود دارد. بنابر نظر قانون گذار در ماده 1150 قانون مدنی زن پس از طلاق باید مدتی عده نگه دارد در این ایام عده در طلاق بائن مرد حق رجوع ندارد برخلاف طلاق بائن مرد در طلاق رجعی حق رجوع دارد و میتواند با رجوع در ایام عده زن زندگی مشترک خود را دوباره با وی شروع کند حق رجوع بر اساس ماده 1148 قانون مدنی با مرد می باشد .

طلاق از طرق مرد 

برای درخواست طلاق از طرف مرد باید تشریفاتی طی شود  هرچند طلاق در گذشته به عنوان یکی از حقوق مرد محسوب می شد اما در جهان معاصر رعایت این تشریفات الزامی است که در ماده 1133 قانون مدنی نیزاین نکته بیان شده  است : ” مرد می تواند با رعایت شرایط مقرر در این قانون با مراجعه به دادگاه تقاضای طلاق همسرش را بنماید. ” 

مرد برای این که همسرش را طلاق بدهد باید به دادگاه درخواست گواهی عدم امکان سازش را ارائه بدهد  و پس از آن درصورتی که به دادگاه ثابت کند که امکان ادامه زندگی مشترک برای او وجود ندارد  این گواهی به او اعطا میشود.

طلاق از طرف زن  

طلاق از طرف زن از دو طریق رخ میدهد:

  •   وکالت در طلاق  که در اصطلاح عرفی به آن حق طلاق نیز گویند
  •  به استناد داشتن شرایط عسر و حرج یا شرایط دیگر از دادگاه حکم طلاق بگیرد .

حق طلاق برای زن: مرد می تواند به همسر خود وکالت بدهد که از او طلاق بگیرد هر چند داشتن این وکالت به این معنی نیست که زن هر زمان که بخواهد می تواند از شوهرش طلاق بگیرد بلکه باید همچنان تشریفات طلاق را طی کند.

طلاق با داشتن عسر و حرج یا شرایط دیگر: در قانون مدنی  پیش بینی شده است که زن می تواند در شرایطی از دادگاه بخواهد تا حکم طلاق او را صادر کند . این شرایط عبارت اند از این که مرد نفقه اش را نپردازد یا شوهر بیش از چهار سال غایب باشد و این که موارد عسر و حرج وجود داشته باشد ماده 1130 قانون مدنی مصداقی از این نوع طلاق می باشد که بدین شرح است : ” در صورتی که ذوام زوجیت موجب عسر و حرج زوجه باشد وی می تواند به حاکم شرع مراجعه و تقاضای طلاق کند ………. “

طلاق توافقی 

در این نوع طلاق طرفین باهم توافق می کنند که ازیک دیگر جدا شوند و به زندگی مشترک خویش خاتمه دهند با این حال طرفین ملزوم اند که  تشریفاتی را طی کنند و پس از  طی این تشریفات می بایست از دادگاه  تقاضای صدور گواهی عدم امکان سازش کنند.